Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Győztes vagy áldozat?
  2023-11-28 23:09:50, kedd
 
  GYŐZTES VAGY ÁLDOZAT?

,,Kövessétek mindenki irányában a békességet és a szentséget, amely nélkül senki sem látja meg az Urat. Vigyázván arra, hogy az Isten kegyelmétől senki el ne szakadjon; nehogy a keserűségnek bármely gyökere, felnövekedvén, megzavarjon, és ez által sokan megfertőztessenek." (Zsid 12,14-15)

MIT KEZDJEK A MEGKESEREDÉSEMMEL?

Mindenki tudja, hogy a gyomok sokkal könnyebben megnőnek, mint a virágok vagy a gyümölcsök. Ádám és Éva bűnbeesése óta átkozott a föld, tüskét és bogáncsot hajt. Ugyanígy van a hívő szívének kertjében is. Isten azt kívánja, hogy a Szentlélek, ne pedig a bűn és az önzés gyümölcseit teremjük, amint azt oly gyakran tesszük.

A keserűség felismerése

A kertésznek fel kell ismernie a gyomokat ahhoz, hogy gyökerestől kitéphesse őket. Amerikában van egy kutatóközpont, amely helyet ad egy évente megrendezésre kerülő, gyomnövényekkel kapcsolatos kiállításnak, hogy a gyomok kipusztításában ezáltal is közreműködhessen.
A Bibliában pedig Isten mutatja be, és tárja fel számunkra mindazokat a haszontalan és káros gyomokat, amelyek a szívünkben felnövekednek, hogy az Ő segítségével azonosíthassuk azokat, és hatékonyan leszámolhassunk velük. Az egyik legártalmasabb gyom, amely gyökeret verhet az ember szívében, a keserűség. A Zsidókhoz írt levél fenti versei arról beszelnek, hogy ez a gyom milyen széles körben okoz problémákat.
Mindannyian hajlamosak vagyunk a keserűségre. Nagyon könnyű átengedni magunkat különböző sérelmeinknek, hogy azok gyökeret verjenek bennünk, majd haraggá és nehezteléssé váljanak. Bárcsak az Úr, a fő kertészmester lenne segítségünkre, hogy felismerjük e gyomokat, és megállítsuk növekedésüket, életünkre gyakorolt hatásukat kiküszöböljük.
Mi a keserűség? A gyomok mindaddig hasonlónak tűnnek kerti növényeinkhez, ameddig nem vizsgáljuk meg őket közelebbről. A keresztyéneknél is előfordulnak olyan jónak és helyesnek tűnő gondolatok és cselekedetek, amelyek valójában kárára vannak a lelki növekedésnek, és rombolják az Isten gyermekei közötti harmóniát.

Lelkiállapotunk

A keserűség csalódások esetén a körülményeket vádolja vagy más embereket. Ez a fajta gondolkodásmód akkor alakul ki, amikor az életkörülményeinken merengve arra a megállapításra jutunk, hogy velünk méltatlanul bánnak.
Lelkünk ebben az állapotában, illetve hangulatában kétségbe vonja az igazságosságot. Az embert ez a fajta hozzáállás nyerssé, ítélkezővé, pesszimistává és örömtelenné teszi másokkal való kapcsolatában. A keserűség alapvetően egyfajta elégedetlenség ott legbelül, bennünk, az életünkben előforduló csalódásokkal és kudarcokkal való küszködés miatt.
De nem kell áldozatoknak lennünk: a Szentlélek erejével győzelmet arathatunk a keserűség felett! Hogyan fedezhetjük fel a keserűség mérgező gyökerét? A Zsidókhoz írt levél írója ezekben a versekben arra biztat bennünket, hogy szorgalmasan vizsgálgassuk magunkat. Az a kertész, aki gyümölcsök és virágok termesztésével foglalkozik, azonnal észreveszi, amint egy gyom felüti a fejét. Meg tudja különböztetni a jót a rossztól, az igazat a hamistól, a virágot a gaztól.
Ezekben a versekben két egyszerű útmutatást találunk, amelyek segítenek bennünket az önvizsgálatban. Elsőként azt a kérdést kell feltennünk magunknak, hogy vajon képesek vagyunk-e mindenki iránt a békességre törekedni? Ha keserűséget táplálunk a szívünkben, közben nem tudjuk a békességet gyakorolni. Mózes első könyvének 37. fejezetében azt olvashatjuk, hogy Jákob egy tarka ruhát készíttetett Józsefnek. Testvérei azonban nagyon zokon vették ezt a különleges ragaszkodást, amelyet Jákob József iránt tanúsított, és gyűlölték ezért az ő testvérüket. Azt olvassuk az említett fejezet 4. versében, hogy ,,egy jó szót sem bírtak hozzá szólni." Gonoszságuk folytán József jelenlétében mindig feszültség és viszálykodás uralkodott közöttük.
Ha a keserűség gyökere már ott van a szívünkben, szinte lehetetlen számunkra, hogy másokkal békességben beszélgessünk. Ez a békétlenség zsémbességben és panaszkodásban fog megnyilvánulni. Ha megengedjük, hogy a keserűség magával ragadjon bennünket, akkor beszédünk gyanakvó, rosszindulatú, ítélkező és elutasító lesz.
Ebben a helyzetben majd jelentéktelen ügyek miatt is nagy csatákat vívunk. Tiszteletlenek leszünk felebarátainkkal szemben, lenézzük őket, és igazságtalanul bíráljuk majd, bármit is mondanak.

Békesség és szentség

Pál apostol arra buzdítja a római keresztyéneket: ,,Ha lehetséges, amennyire rajtatok áll, minden emberrel békességben éljetek." (Róm 12,18) Ezzel Pál a probléma lényegére tapint. Találkozhatunk olyan szituációval, amelyet nem tudunk megoldani, és van olyan helyzet, amelyen nem tudunk úrrá lenni. De a mi felelősségünk Isten előtt az, hogy amennyire csak lehetséges, éljünk békességben minden emberrel! Azon kell munkálkodnunk, hogy kapcsolataink szeretetteljesek és harmonikusak legyenek.
Az idézett igeversünk nem csupán azt mondja, hogy kövessük mindenki irányában a békességet, hanem egyben szentségre is buzdít bennünket. A keserűség táplálásával egyidőben nem követhetjük a szentséget is, hiszen ezek kölcsönösen kizárják egymást. Ha a keserűségnek adunk helyet a szívünkben, akkor lekorlátozzuk az Istennel való bizalmas kapcsolatunkat. A keresztyén életben a keserűség minden jónak akadálya. A keserűség meggátolja, hogy áldást nyerjünk a bibliaolvasás, az imádság (ha egyáltalán tudunk ilyen állapotban imádkozni) és az Isten dicsőítése által. Talán a gyülekezetbe is olyan állapotban érkezünk, hogy már nem vagyunk képesek az Istennel való közösség és az igaz testvériség gyakorlására.
Az Úr asztala színjáték helyszínévé válik, és a keserűséghez képmutatás kapcsolódik. Amennyiben ilyen helyzetben találjuk magunkat, lehet, hogy csak színlelés és képmutatás részünkről a közösségbe járás, csupán a magunk megnyugtatására teszünk meg vallásos dolgokat, szokásból, de valójában nem haladunk előre a megszentelődés útján.
Ez igaz volt Isten gyermekeire Malakiás idejében is, amikor mechanikusan betartották a külső vallási ceremóniákat anélkül, hogy a szívükben igaz hit lett volna. Amikor a keserűség gyökeret ver, akkor a hit formálissá, üres cselekedetté, névleges keresztyénséggé válik.

Jób felesége

Ez az igeszakasz továbbá arra tanít bennünket, ha buzgón és lelkesen követjük a szentséget, akkor kiűzhetjük a szívünkből a keserűséget. Ez mindenképpen igaz, hiszen ha keserűség uralja a lelkünket, akkor az megakadályozza a szentséget.
Néhányan túl érzékenyek, és (ok nélkül) azt képzelik, hogy őket semmibe sem nézik mások. Azt gondolják, hogy az ő érzéseiket és az ő álláspontjukat nem veszik figyelembe. Ezeken a kitalált dolgokon rágódnak és közben felnövekedik szívükben a keserűség. A kellemetlen körülmények csak a képzelet szülöttei, ám a keserűség valódi.
Másrészt sokaknak nagy sérelmei vannak, amelyeket engednek elgennyesedni. Ezek a sérülések, ha nem vigyázunk, egyre nagyobb panasszá fejlődnek és keserűséget okoznak. Például nagyon nehéz szenvedni látni szeretteinket és ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, akár ez is keserűséghez vezethet.
Emlékeztek Jób feleségére? Látta a férjét, amint nyomorult körülmények közepette a hamuban ülve az őt tetőtől talpig beborító fekélyektől szenvedett. Mérgében és bosszúságában arra biztatta a férjét, hogy átkozza meg Istent és haljon meg. Ez azonban aligha nyújtott vigasztalást az elgyötört férjnek.
Jób feleségének viselkedése nyilvánvaló jele volt a keserűségnek. Természetesen Jób nem követte a felesége tanácsát. Ahelyett, hogy elfogadta volna az áldozat szerepét, győzött és úrrá lett a problémáin.

Mint a kovász

Talán előfordult már, hogy bevontak egy félresikerült munkába vagy feladatba. A meghiúsult remények és a szomorú csalódások keserűségben hagynak bennünket. Így a szívünkben felnövekvő keserűség megakadályoz bennünket abban, hogy megértsük és megérezzük Isten jóindulatát, és ebben megnyugvást találjunk.
Egy gyülekezet vagy keresztyén szervezet sem tökéletes. Váratlan kellemetlenségek mindenütt felbukkanhatnak, még tovább növelve ez által a keserűséget. A keresztyén vezetők is tévedhetnek, előfordul manipuláció, túlzottan erős kontroll, gyér kommunikáció, érzékeny kérdések ügyetlen és kétbalkezes kezelése.
De a keserűséget mindezek nem igazolják, nem támasztják alá. Ilyenfajta problémák nagyon veszélyesek keresztyén körökben, mivel a keserűséget nehéz feltartóztatni. Akárcsak a kovász, átjárja az egész kenyeret és ,,sokan megfertőztetnek". A keserűség meggátolja az összhangot, míg enélkül szépen fejlődhet az Isten által megkívánt egység.

Spurgeon és a torma

Hogyan nyerhetjük meg a csatát a keserűséggel szemben? Az Ige azt mondja: ,,Vigyázván arra, hogy az Isten kegyelmétől senki el ne szakadjon." Spurgeon az egyik prédikációjában a következőket mondta: ,,A pázsitom kellős közepén egy torma nő. A legkisebb zápor után annyira megnő, hogy magasabb lesz, mint a fű s így kinyilvánítja életerejét. Amikor a kertész levágja, akkor is újra kinő. Hogyha a kertész nem távolítja el teljes mértékben a földből, akkor ezzel azt éri el, hogy mindig újra és újra vissza kell vágnia a tormát."
A keserűség gyökere nem a pitypanghoz hasonlít, amelyet gyökerestől ki lehet húzni. A lelkészi szolgálatom alatt rendszeresen látogattam csütörtökönként egy idős nénit (aki azóta már reménység szerint a megdicsőült szentek között ül). Az egyik csütörtöki napon megkérdeztem, hogyan telt a napja. Elmesélte, hogy az ablakából nézte néhány férfi küzdelmét ahogy egy korábban kidőlt fatörzset próbáltak gyökerestől kivenni a földből. Ám több órás erőfeszítés után sem sikerült nekik megbirkózni a rönkkel. Végül hoztak egy elektromos gépet, hogy befejezhessék a munkát. A hatalmas törzset felhúzták egy teherautóra és elszállították. Ez a látvány órákig elszórakoztatta kedves öreg testvéremet.

Az igazi erő

Ez az eset is jól illusztrálja, hogy van néhány gyökér, amely olyan állhatatosan és szívósan ragaszkodik az őt éltető és tápláló talajhoz, hogy csak óriási erőfeszítés árán lehet őket megmozgatni. A keserűségnek is ilyen erős a gyökere. Az emberi akaraterőnél sokkal nagyobb erő szükséges ahhoz, hogy szívünkből eltávolítsuk.
De létezik egy olyan erő, amely képes ezt elvégezni. Pál így könyörög ezért az erőért Istenhez: ,,Adja meg néktek az Ő dicsősége gazdagságáért, hogy hatalmasan megerősödjetek az Ő Lelke által a belső emberben; hogy lakozzék a Krisztus a hit által a ti szívetekben, hogy a szeretetben meggyökerezzetek és alapot vegyetek." (Ef 3,16-17)
Íme ez az az erő, Isten Lelkének munkája, amely elűz minden keserűséget és elvezet bennünket oda, hogy megismerjük ,,Krisztus minden ismeretet felül haladó szeretetét" (Ef 3,19).
Imádkozzunk ezért, ahogyan Pál is tette!

Kieran Beville





 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: közreműködhessen, meggyökerezzetek, szeretetteljesek, kellemetlenségek, felebarátainkkal, felbukkanhatnak, csütörtökönként, prédikációjában, leszámolhassunk, elővigyázatosak, keresztyéneknél, elszórakoztatta, kipusztításában, megfertőztetnek, keresztyénséggé, lelkiállapotunk, megnyugtatására, gyomnövényekkel, gondolkodásmód, megszentelődés, önvizsgálatban, termesztésével, megerősödjetek, elszállították, megakadályozza, igazságosságot, keresztyéneket, azonosíthassuk, találkozhatunk, álláspontjukat, elégedetlenség, feltartóztatni, igazságtalanul, kapcsolatunkat, megállapításra, megnyilvánulni, keserűségnek bármely, gyomok sokkal, virágok vagy, hívő szívének, önzés gyümölcseit, keserűség felismerése, gyomokat ahhoz, évente megrendezésre, gyomok kipusztításában, szívünkben felnövekednek, egyik legártalmasabb, ember szívében, gyom milyen, gyomok mindaddig, lelki növekedésnek, keserűség csalódások, GYŐZTES VAGY ÁLDOZAT, KEZDJEK MEGKESEREDÉSEMMEL, Jákob József, Ezzel Pál, Emlékeztek Jób, Természetesen Jób, Isten Lelkének, Kieran Beville,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagyon furcsa szeretni valakit...  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Bizonyos kulturális szint nélk...  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam Krisztina b...  Jó éjszakát  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  A végzet az  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Beney Zsuzsa  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Az embernek a társa: hiányzik.  Kellemes esti időtöltést  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Emlék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Sokkal bölcsebb a természet,  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pillangó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Maradék idő  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Jó éjt  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Ázzal aki csak szép  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Szép estét  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Jó éjszakát  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Emlék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Emlék  Föld napja április 22  Emberként automatikusan értéke...  Esti kép  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Rögtön puha Mézes Krémes 
Bejegyzés Címkék
keserűségnek bármely, gyomok sokkal, virágok vagy, hívő szívének, önzés gyümölcseit, keserűség felismerése, gyomokat ahhoz, évente megrendezésre, gyomok kipusztításában, szívünkben felnövekednek, egyik legártalmasabb, ember szívében, gyom milyen, gyomok mindaddig, lelki növekedésnek, keserűség csalódások, körülményeket vádolja, fajta gondolkodásmód, megállapításra jutunk, fajta hozzáállás, keserűség alapvetően, életünkben előforduló, keserűség felett, keserűség mérgező, versekben arra, gyom felüti, kérdést kell, békességre törekedni, békességet gyakorolni, tarka ruhát, különleges ragaszkodást, említett fejezet, keserűség gyökere, békétlenség zsémbességben, keserűség magával, helyzetben majd, római keresztyéneket, probléma lényegére, idézett igeversünk, keserűség táplálásával, keserűségnek adunk, keresztyén életben, keserűség minden, keserűség meggátolja, igaz testvériség, keserűséghez képmutatás, közösségbe járás, magunk megnyugtatására, megszentelődés útján, külső vallási, szívükben igaz, keserűség gyökeret, igeszakasz továbbá, kitalált dolgokon, kellemetlen körülmények, képzelet szülöttei, keserűség valódi, hamuban ülve, elgyötört férjnek, felesége tanácsát, áldozat szerepét, félresikerült munkába, meghiúsult remények, szomorú csalódások, szívünkben felnövekvő, gyülekezet vagy, keresztyén vezetők, keserűséget mindezek, keserűséget nehéz, egész kenyeret, keserűséggel szemben, egyik prédikációjában, következőket mondta, pázsitom kellős, legkisebb zápor, kertész levágja, pitypanghoz hasonlít, lelkészi szolgálatom, idős nénit, megdicsőült szentek, egyik csütörtöki, ablakából nézte, korábban kidőlt, elektromos gépet, hatalmas törzset, látvány órákig, emberi akaraterőnél, erőért Istenhez, belső emberben, szeretetben meggyökerezzetek, közreműködhessen, meggyökerezzetek, szeretetteljesek, kellemetlenségek, felebarátainkkal, felbukkanhatnak, csütörtökönként, prédikációjában, leszámolhassunk, elővigyázatosak, keresztyéneknél, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5899
  • e Hét: 39675
  • e Hónap: 68987
  • e Év: 256789
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.